1. Bann ballonger

Dropp ballonger! På sitt peneste er de fylt med den ikke-fornybare naturressursen helium, og på sitt styggeste sitter du igjen med en dvask gummislintre.

Et kjent skue på 17. mai er en ensom heliums-enhjørning som har slitt seg fra sin 2-årige eier – men har du noen gang reflektert over hvor de blir av etter å ha steget til værs? Fugler, fisker og andre dyr kan forveksle ballongene for mat. Plast fordøyes som kjent ikke og vil feste seg i magesekken på dyr, og dermed bety den sikre død.

Dette er et helt unødvendig stykke gummi som både forurenser, ødelegger dyrelivet og bruker opp naturressursene våre.

2. Boble over av glede

Erstatt ballongene med bobler! Til store utendørsarrangementer kan bobler virkelig sette prikken over i’en. Det er noe magisk og fortryllende med boblene som reflekterer farger og sollyset ute. Spesielt populært for de minste.

Har du forresten forsøkt å blåse bobler i minusgrader? Det er utrolig vakkert hvordan frostrosene sprer seg utover den skjøre boblehinnen. Enten du bruker en boblemaskin – eller lar dine festdeltakere selv blåse bobler med store eller små såpeboblepinner, blir dette både gøy og dekorativt!

Og selvsagt får du tak i økologisk såpeboblemikstur på nett!

3. La det blomstre

Blomster er selvsagt en klassiker. Men tenk litt igjennom følgende når du bestemmer deg for blomsteroppsatser til arrangementet:

  • Hvor kommer blomstene fra? Må du ha roser som har kommet helt fra andre siden av verden, eller blir det like pent med sesongens norske blomster?
  • Hvor blir blomstene av etter arrangementet? Kan du for eksempel gi bort blomstene til gjester, til en kafé eller til og med til en blomsterdekoratør-utdanning? Studenene trenger alltid blomster å øve seg på, så ikke la din vakre investering gå rett i søpla.
  • Og sist men ikke minst: Ikke la blomstene gå i søpla – sørg for at de komposteres og sluttfører kretsløpet.

4. …eller la det spire!

Har du vurdert noe annet enn blomster? Det er så mange vakre planter der ute! Eucalyptus har vært i vinden lenge, men også sukkulenter, artisjokk, pyntekål og til og med brokkoli gjør sitt inntog i brudebuketter og bordoppstatser for tiden!

De aller fleste blomsterbindere stråler ved muligheten til å jobbe kreativt med ukonvensjonelle oppdrag, så ta kontakt med din lokale blomsterbutikk og hør hva de kan få til!

5. Spis pynten

Hva om det viser seg at pynten ikke egentlig er en egen utgiftspost? Slå to fluer i et smekk og kast deg på edible art installation-trenden med såkalte «Food scapes».  Spiselige kunstinnstallasjoner er det foreløpig få av i Norge, så her har du virkelig muligheten til å gi gjestene dine haka-slepp!

Bord, vegger, tak pyntes med lekre oppsatser som er spiselige. er uendelige!

6. Barnebursdag? Dropp engangs!

«Vi gjør det enkelt» sier dere. «Papirduk og engangs-servise». Husk at kommende generasjon er enda mer miljøbevisste enn oss og læres opp til skylle,tørke,brette,stappe melkekartongen fra barnehagen av. Du kan ikke være noe dårligere som foreldre.

Er det så mye lettere å krølle sammen en duk og putte i søpla enn å putte den i vaskemaskina?

Hvis ikke du vil bruke mormors gamle damaskduk, så kan du kjøpe en egen «bursdagsduk» på loppemarked (og hvis barnet ditt er hekta på Elsa, er jeg sikker på at du finner et gammelt Elsa-dynetrekk på loppis eller i bruktbutikk. Hvis ett av barna kommer til deg og lurer på om ikke det er imot etikkette-reglene å bruke dynetrekk som duk i barnebursdag, så kan du sende dem til meg!).

7. Velg trykkeri med omhu!

Til konferanser, messer og andre større events har man gjerne bruk for bannere, skilting og scenedekor med logoer og sponsorer. Velg ditt trykkeri med omhu og finn trykkerier som har miljøsertifiserte fargetrykkere. Tenk også nøye gjennom hvilke bannere som kan brukes om igjen: Må du ha årstallet på? Må alle sponsorene stå på, eller kan de være enkeltvis?