Den grønne vinden blåser og vi blir stadig flinkere til å ta miljøvennlige valg i livene våre. Dette gjelder også de store merkedagene, hvor bryllupet kanskje er den største av alle. Bryllup er dessverre en av de feiringene som etterlater seg størst klimaavtrykk – et gjennomsnittlig bryllup produserer 180 kg søppel og hele 63 tonn Co2.

De gode nyhetene er at det er enkelt å ta bærekraftige valg når du planlegger bryllup, så det er mye å spare hva miljøet angår. Her får du noen grunnleggende råd og tips for å sørge for at ditt drømmebryllup også blir miljøvennlig.

 

Lokalet

Kirkebryllup? Hagebryllup? På et fyr eller en strand? Uansett hva dere velger, er det gode muligheter for å tenke på miljøet.

Dersom dere leier selskapslokale kan du snakke med utleieren og kartlegge unødvendige miljøbomber. Sørg for eksempel for at alle hygieneprodukter på toaletter er svanemerket og at renhold og oppvask blir utført med miljømerkede produkter.

Ta gjerne en runde på kjøkkenet og se om det er tilstrekkelig med avfallsdunker til kildesortering og hør med personalet om de faktisk sorterer. Dess flere fraksjoner avfallet kan sorteres i, jo bedre.

Reflekter også over lokalets beliggenhet og hvordan gjestene kommer seg dit: Er det mulig å reise kollektivt eller må alle kjøre hver sin bil? Dersom du har gjester som kommer langveisfra, kan du undersøke mulighetene for nærliggende overnattingssteder med Green Key eller andre miljøsertifiseringer.


Hvem elsker vel ikke tanken på et hagebryllup utover sommernatten?

Ringene

Visste du at en gullring gir 20 tonn med giftig gruveslam?

Heldigvis finnes det gode alternativer for deg som både vil ha rent gull og ren samvittighet.

Resirkulert gull er like skinnende som nytt gull. Kanskje du har arvet gullsmykker eller giftering etter besteforeldre som ikke passer deg? Ta dem med til gullsmeden og få dem smeltet om. Dette vil tilføre gifteringene en symbolsk verdi og kan også sees på som et økonomisk bidrag fra slektningene du har arvet fra.

Mange gullsmeder rundt om i verden lager også smykker av resirkulerte materialer, både gull og andre metaller, samt resirkulerte juveler. Søk på for eksempel nettsiden Etsy etter noe som passer for deg.

Å kjøpe brukt kan være vel så bra – om ikke bedre – når det gjelder ringer. Det er stort marked for antikke ringer både i vintagebutikker og på nettet.

Perler er dessuten et miljøvennlig alternativ til diamanter – som forresten er en av verdens største konspirasjoner – diamanter er nemlig verken sjeldne eller verdifulle.  Utvinningen av dem er en kjempebelastning på både natur og samfunn (du har vel sett filmen Blood Diamond?).


La gifteringene bli et symbol på både kjærlighet og miljøvennlige valg. Foto: Denny Muller

 

Invitasjoner

Første bud er selvsagt å bruke resirkulert papir til både invitasjoner, bordkort og andre trykksaker. Spør etter Svanemerket eller EU-blomsten når du skal trykke opp eller kjøpe papir. Dersom du bruker et trykkeri bør du også undersøke om de har miljømerkede trykkeritjenester.

Hva med å ta det til neste nivå og velge vakkert håndlaget papir? Det er lett å lage selv, eller du kan kjøpe dette på en lokal detaljhandel. Da støtter du også de lokale næringsdrivende i ditt område, som gir positive ringvirkninger i nærmiljøet.


Prøv håndlaget papir til invitasjonene – miljøvennlig og lekkert! Foto: Etsy

 

Blomster

Det som er positivt med blomster er at de er 100% nedbrytbare, i motsetning til mye annen dekorasjon. Det negative er at de har en ganske stor belastning på miljøet i form av sprøyting, bruk av kunstgjødsel og karbonutslippet som følger med transporten av eksotiske blomster.

Dersom du skal gifte deg i sommerhalvåret bør du vurdere om du kan velge blomster som vokser i Norge, for å holde transportrelaterte utslipp til et minimum. Selvstendige blomsterbutikker har ofte avtaler med lokale gartnerier, eller dyrker blomster selv, mens de store kjedene i større grad får blomster levert i store kvanta fra hele verden. Ta kontakt med de lokale blomsterverkstedene der du bor og undersøk muligheten for kortreiste blomster.


La deg inspirere av den norske floraen til brudebuketten. Foto: Project Wedding

De store kjedene har, i motsetning til de små, som regel Fairtrademerkede blomster.

Vil du være ekstra kreativ og tydelig med din grønne profil, kan du jo dessuten eksperimentere med grønnsaker og andre planter i brudebuketten? Dette og andre tips til grønn dekorasjon kan du lese mer om ved å klikke her.

Du kan også vurdere muligheten for å pynte vielses- og selskapslokalene med potteplanter i stedet for snittblomster. Da kan disse plantes på nytt etter bryllupet er over – og du kan skape et evig minne om dagen hjemme i hagen din.

 

Kjole

De fleste brudekjoler har sitt opphav i store, asiatiske tekstilfabrikker drevet på moderne slaveri, barnearbeid og enorme mengder giftige kjemikalier – brukt for å bleke stoffet til akkurat den hvitfargen du ønsker. Så selv om de er designet og sydd her hjemme i Europa, eller til og med Norge, er stoffene transportert rundt halve kloden.

Heldigvis er det også mange designere som er bevisste på miljøavtrykket som klesindustrien etterlater seg. Disse er som regel stolte av ansvaret de tar og har informasjon om dette på sin nettside – sjekk ut designeren du har valgt og vær kritisk. Hvis ikke det står noe om deres miljøpolitikk eller etiske ståsted – så vil de helst unngå å snakke om det!

Gjenbruk er selvsagt et fabelaktig valg også her. Om du arver eller kjøper i en bruktbutikk, så kan du bestille time hos en skredder og få den til å passe perfekt til akkurat din kropp.

Har du forresten vurdert å leie? FJONG er en nettbutikk med showroom i Oslo som leier ut klær til alle anledninger – inkludert vask og rens.


Klesindustrien er et stort miljøproblem – velg en “grønn” brudekjole! Foto: Charisse Kenion

 

Servering

Å bli enige om bryllupsmenyen kan være nesten like vanskelig som bordplasseringen. Den ene parten vil ha treretters meny, den andre vil ha det enkelt. Noen mener at bryllup med god mat er kjedelige, mens andre mener at deilige smaksopplevelser er halve festen.

Uansett smak og budsjett, er det enkelt å ta miljøvennlige valg. Velg lokalt produserte råvarer – snakk med cateringbyråene om hvilke leverandører de har. De fleste tilbyr også nå økologiske menyer, selv de som ikke har dette fremme på nettsiden eller i trykksakene.

Tenk også nøye gjennom mengden kjøtt dere serverer – er fisk eller vegetar et alternativ?

Bakeriene har også lett tilgang på økologisk mel, sukker og andre ingredienser som har krevd mindre sprøytemidler, kunstgjødsel og vann under produksjonen.

Og du har vel fått med deg at du kan få servert «restemat» som bryllupsgilde?


Om sommeren kan du plukke spiselige blomster – perfekt til å pynte bryllupsgildet med! Foto: Design love

 

Gaver

Nå er det blitt vanlig at brudepar ønsker seg opplevelser, penger og bidrag til veldedige formål. Likevel er det fortsatt mange som setter opp en ønskeliste hos et glassmagasin eller på nettet.

Ønsker man å spare miljøet, er det fullt mulig å gi beskjed til gjester om at man ikke ønsker innpakkede gaver. Ved første tanke kan det virke litt trist, men tradisjonelt sett får brudeparet bare så vidt kastet et blikk på gavebordet mens presangene er pakket inn. Den som har fått ansvaret for gavebordet, åpner alle gavene og setter de frem med kort slik at brudepar og gjester kan se hva som er gitt.

Alt innpakningspapiret havner rett i søpla – og som regel i restavfallet på grunn av stoffene som finnes i gavepapir.

 

Gaver til gjestene

Å gi små gaver til gjestene er ikke like vanlig i Norge som i USA, men trenden sprer seg raskt. I stedet for å gi en unødvendig dings, som nøkkelring med bilde av dere, kan du tenke bærekraft også her.

Blomsterfrø er en romantisk og bærekraftig gave – hva med å velge samme frøblanding som blomstene i brudebuketten består av?

Ting som kan spises er alltid populært, så deilig økologisk kaffe eller sjokolade er et enkelt alternativ.

Eller se på dette skjønne eksemplet, hvor gjestene kunne velge mellom to veldedige formål og så donerte brudeparet en sum per gjest til hvert formål:


Gi noe tilbake: La gjestene velge et veldedig formål som dere donerer til. Foto: Philip Ficks

 

 

Kilder

Knut Eide Helle, “Smykk deg grønn”, Framtiden i Våre hender, framtiden.no 2015
Kate Harrison, The Green Bride Guide, Sourcebooks Casablanka 2008