Blog Post

Den Store Klesbyttedagen

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe

Her får du et regnestykke:

Det kreves omlag 2500 liter vann å produsere én T-skjorte.
Gjennomsnittsnordmannen eier 359 plagg.

Hvor mange liter vann er gått med for å produsere din totale garderobe?

Svaret er nesten skremmende: Moteindustrien står for omlag 1,2 milliarder tonn co2-utslipp årlig (The State of Fashion 2018).

Såkalt fast fashion, vårt umettelige behov for atter nye og plagg fra billigkjeder, er en miljøversting. Uten å engang gå inn på at industrien benytter seg av moderne slaveri i produksjonen, er vår moderne kleskultur et stort problem for hele verden.

Heldigvis blåser det grønne vinder over moteindustrien og takket være påvirkere som Jenny Skavlan er redesign og gjenbruk trendy som aldri før!

Den Store Klesbyttedagen ble startet av Naturvernforbundet i 2016 og for hvert år dukker det opp nye klesbytte-arrangementer over hele landet.

Sammen med Naturvernforbundet Sandefjord og Café Vintage satte vi igang den første store Klesbyttedagen i Sandefjord. Responsen ble enorm  – Facebookarrangementet vårt nådde ut til over 20.000 mennesker i løpet av noen få dager. Nesten prekært var det at vi bare hadde lov til å ta 50 deltakere i den lille kaféen!

For oss var det viktig å stimulere shoppingopplevelsen til deltakerne. Mens andre byttedager gjerne foregår ved at byttere kommer i døra med klærne sine og slenger dem på et bord, tok vi imot klær i dagene i forveien. Alle klær ble nøye kontrollert og vi var så strenge vi kunne. Vi ville jo at de som kom på byttedagen skulle finne fine ting – og da kunne vi ikke akseptere hullete, slitte klær fulle av dyrehår. Vi omgjorde kaféen til en stilig klesbutikk og stilte ut antrekk og asseccoarer.

Alle som hadde levert klær fikk én byttebong per godkjente plagg. På selve byttedagen kunne de komme og “shoppe”, men i stedet for å betale i kassen leverte de inn én bong per nye plagg de tok med seg.

Noe av det aller hyggeligste med dagen var å se folk mingle og bli kjent da de valgte hverandres klær. “Å, den leverte jeg! Så hyggelig at du ville ha den!”, hørte vi.

Klesbyttedagen var mye jobb, men det trenger ikke å være så omfattende. Inviter venninner eller kollegaer til byttekveld hjemme og be alle ta med maks 7 plagg hver!

4 / 9