Trenger du utstyr? Lei eller kjøp brukt

Så står påsketuren igjen for døren og ungene har vokst ut av skiskoene, din egen skibukse er blitt for stor og dessuten har stavene forsvunnet i løse lufta siden ifjor.

Både voksne og barn trenger å supplere skiutstyret fra tid til annen, men stopp litt opp før du racer ned på XXL.

Du får virkelig tak i absolutt alt fra snowboardbindinger til skiboks på Finn.no. Du kan jo også teste Facebooks Marketplace, eller Facebookgruppene som heter «Kjøp og salg» i ditt område.

Men selv ønsker du kanskje en fresh og stilig skibukse? Appen Tise dominerer motemarkedet innen brukt og videreformidling av klær og tilbehør.

Finn deg nybrukt og stilig skibukse på nett! Skjermdump fra Tise.

Du kan jo dessuten legge ut din egen skibukse og barnas fravokste slalåmski for salg, så kan noen andre dra nytte av dem!

Visste du forresten at du kan låne utstyr helt gratis? BUA, Kiwanis og Frivillighetssentralen tilbyr sport- og fritidsutstyr til både barn og voksne. Ta kontakt med lokallaget der du bor og se hva de tilbyr av utstyr.

Planlegg innkjøpene

Påsken er absolutt tiden for å kose seg og bilen fylles til randen med alt som skal fortæres for den kommende uken. Det er mange måltider og det er lett å gå gjennom butikken og fylle handlevogna med ordene «ja, det blir sikkert spist».

Det som dessverre ofte skjer når ferien er over, er at masse mat ikke er spist opp – og blir kastet.

Dersom du tar litt tid og lager en plan for hva som skal spises til ulike måltider i påsken, vil du spare både miljøet og lommeboka. Da blir det lettere å unngå unødvendige kjøp. De fleste matbloggere legger ut ukesmenyer og du kan fint bokmerke eller skrive ut de som passer for deg. Lag en oversikt over ingrediensene du trenger og handle målbevisst. Inkluder gjerne barna i handlingen, slik at de kan plukke konkrete varer – og ikke bare kommer løpende tilbake med snop og store valpeøyne.

Sortere på hytta? Selvsagt går det an!

Av en eller annen grunn har vi en helt annen terskel for hva vi kaster på hytta enn hjemme. Mange hytteområder har bare conteinerpunkt, hvor alt restavfallet går oppi. Det dukker heldigvis opp flere og flere returpunkt hvor man kan sortere som hjemme, men det er ikke overalt.

Her er noen enkle ting man kan gjøre bedre:

  • Skyll og tørk plastemballasje akkurat som hjemme. Samle det i en tett søppelsekk.
    Pro tip for dere som har strøm på hytta: Sett støvsugeren inn i posen og sug ut all luften når posen er full. Knyt sammen – et voilá!Vakuumpakket søppel som nesten ikke tar plass baki bilen!
  • Hev terskelen for hva du kaster av mat. Mat tåler helt fint noen timer i bilen før det blir lagt i kjøleskapet hjemme. Hvis smaken på melka er blitt forringet, bruker du den i matlaging. Ypperlig anledning til pannekakemiddag! Og joda, du kan helt fint putte den i fryseren i opptil 6 måneder (men egner seg altså best til matlaging).
  • Dersom du ikke får gjenvunnet papp og papir ved din hytterenovasjon, må du sørge for å bruke det til opptenning. Generelt frarådes vi å brenne dette fordi det gir mye sot i pipa, men fra et miljøhensyn er det ingenting i veien for å brenne papp og papir.
  • Har du vurdert kompost på hytta? Har du muligheten og plass, kan du sette opp for eksempel en varmkompostbeholder. Disse omdanner matavfallet til jord, og slutter kretsløpet. Jorden er svært næringsrik og er ypperlig til de som har en liten hageflekk på hytta. Varmkompostbeholderne fungerer helt ned i 20 minusgrader.

Hørt om plogging? Hva med plitur?

Den siste trenden er nå plogging – å plukke søppel mens man er på joggetur.

Når alle beveger seg opp i skiløypene på fjellet, kan vi kanskje sette igang med pliturer? Plukke søppel mens vi går på ski?

Først og fremst skal vi alle passe på at ikke det ligger igjen noe etter rasten, men prøv også å plukke opp det som eventuelt ligger igjen etter andre – i stedet for kun å se på det og sukke over forsøplinga.

Pene skiløyper – slik vi liker det! Plukk med deg egen og andres søppel underveis. Foto: Pixabay

Bytt ut stearinlys med bivokslys

På slutten av dagen vil vi gjerne ha påskesnop og kryssord i flakkende lys.

Stearinlys lages som regel av miljøverstingen palmeolje, og bør derfor helst unngås. Mange steder får du tak i bivokslys. Disse er naturlige – og dessuten perfekt dekorasjon i påsken!

Og selvsagt: grønne egg!

I ferd med å plukke med deg den billigste 20-eggskartongen fra First Price? Ta et øyeblikk og tenk på verpehønas liv. Kanskje du heller skal kjøpe økologiske egg?I den økologiske egginsdustrien er det mer fokus på dyrevelferd. Hønene har bedre plass, får sollys og bedre fôr enn ordinære verpehøns.

Lurer du på hvor ditt nærmeste gårdsutsalg med egg er, kan du gå inn på Hanen.no – du har sikkert et på vei til hytta.

Hvis du vil ha virkelig grønne egg kan du koke dem sammen med spinat og persille!

Naturfargede egg er lekkert på frokostbordet! Prøv deg frem med ulike farger. Foto: Alena Koval 

Med påsken kommer våren og mange store familieselskaper. Har dere planer om store sammenkomster i din familie? Jubileer, konfirmasjon, bryllup eller slektstreff – la meg hjelpe deg med organisering og forberedelser. Ta kontakt i dag!