Blog Post

ØKOUKA Vestfold 2018

I februar, da Grønt Event var et nybakt brød, og jeg var på leting etter prosjekter å engasjere meg i la jeg dette på instagram:

Tenk at Norges egen grønnsakshage, Vestfold, ikke arrangerte ØKOUKA!

Jeg tok straks kontakt med Økologisk Norge for å finne ut hvordan vi kunne få feiret det økologiske landbruket også her i fylket og før jeg visste ordet av det, satt jeg på det nasjonale ØKOUKA-møtet i Oslo. Andelsbonde Ann Helen Hagen som driver Grette Gård i Nykirke og Silje Stenstad Nilsen fra Økofestivalen i Sande ble mine partnere og prosjektgruppe.

Takket være midler fra Fylkesmannen i Vestfolds landbruksavdeling ble den aller første ØKOUKA Vestfold en realitet. Vi ønsket å fylle uke 39 med 10 arrangementer – men med godt samarbeid ble resultatet program med 21 poster – med både praktiske kurs, åpne gårder, debatt og foredrag.

Programmet i 2018 ble variert og traff flere målgrupper i hele fylket. 

 

De overordnede målene med ØKOUKA er:

  • Å spre kunnskap og informasjon om økologisk produksjon til forbrukerne
  • Å opplyse om tilgangen til økologiske varer til forbrukerne
  • Å bidra til næringsutvikling og økt inntjening for økologiske produsenter og de økologiske landbruket gjennom omdømmebygging og gode opplevelser

 

Gjennom arrangementene ble det opprettet direkte kontakt mellom produsent og forbruker, der deltakere fikk mulighet til å lære og oppleve økologisk landbruk. Eksempler på dette er de åpne økologiske gårdene, åpen dag hos Økogrenda og ystekurset. Flere av arrangørene fortalte at de hadde fått besøkende som hadde fått vite om stedet via markedsføringen av ØKOUKA – så det er tydelig at målene ble innfridd.

 

Høydepunkter

Åpningsarrangementet ble holdt på biblioteket i Tønsberg hvor den fantastiske matbloggeren Gry Hammer ble intervjuet av Loni Bjerkholt Pedersen. Foto: Grønt Event

Vi hadde et fullsatt publikum på åpningskvelden. Landbruksdirektøren sto for den offisielle åpningen, mens Gry Hammer delte av sin kunnskap om ekte matglede og “slow food”. Siden ØKOUKA primært handler om å komme nærmere maten og råvarene, ble gjestene også servert gratis, økologisk fingermat fra cateringbyrået 2sjanse.

 

2sjanse er en sosial entreprenør som gir både folk og råvarer en ny sjanse – og redder mat som ellers ikke vil bli solgt. Foto: 2sjanse

 

Vi var heldige som fikk hele fem forskjellige praktiske kurs og workshops med i programmet. Man kunne lære seg både ysting, fermentering, skoghagedyrking og å lage rawfood. Komposteringskurset var et av de mest populære.

Hele 19 personer trosset det dårlige været for å lære hvordan man kan kompostere i egen hage. Foto: Hans Ivar Nesse

Kurslederen tok både for seg kaldkompostering i åpen binge og varmkompostering i lukket beholder.

En av de virkelig store utfordringene med promoteringen av ØKOUKA var å holde konstentrasjonen mens jeg laget reklamemateriell for de åpne gårdene. Det florerte av bilder av søte kattunger, kalver, grisunger, kaniner og andre gårdsdyr! Og det var ikke bare jeg som satte pris på alle de koselige dyrebildene, for publikum strømmet virkelig til da gårdene Grytebakke, Holt og Skarrbo inviterte. Økologiske gårder er slik vi alle ønsker at gårdsdrift skal være – der dyra får gå ute hver dag og bonden kjærlig luker grønnsaker fordi de ikke er sprøytet.

Kuene på Skarrbo gård nøt høstsola like mye som gjestene. Foto: Grønt Event

 

Hvem kan motstå en stenovnsbakt hjemmelaget pizza med ingredienser fra gården? Foto: Grønt Event

 

Ingen åpen gård uten traktortur! Foto: Grytebakke Gård

 

Miljøhensyn

Å ta forsvarlige valg innen miljø var enkelt og uproblematisk i arbeidet med ØKOUKA. Her jobbet vi med samarbeidsaktører som er bevisste på miljø, det er også deres levevei. Vi kunne enkelt velge økologisk og vegetarisk mat, vi brukte et miljøgodkjent trykkeri til trykksaker og laget markedsmateriell uten datoer slik at de kan gjenbrukes flere ganger.

Arbeidet med ØKOUKA var utrolig lærerikt og gav mange nye opplevelser og bekjentskaper og vi krysser fingrene for å få muligheten til å arrangere i kommende år.

 

7 / 9