Sommerfestinvitasjonene har begynt å rulle inn. Fest med jobben, med venner, kanskje med trimgruppa?

Skal du invitere til fest for noen få eller mange og ønsker å gjøre selskapet litt grønnere – ja kanskje helt uten søppel? Her er noen tips til hvordan du kan oppnå dette.

Syltetøyglass – din beste venn!

Sånne plastikkglass som stetten faller av hver gang du løfter opp, er ikke bare upraktiske og stygge – engangsplast er et miljøsvin. Kast deg heller på trenden med syltetøyglass! Det beste er jo også at du fort får veldig mange av dem, uten at det er et ekstra innkjøp. Spar på alt fra sennep- til olivenglass, og vipps har du en pose full. Dersom du syns det fremdeles lukter av dem etter en tur i oppvaskmaskina, kan du vaske dem i litt eddikvann.

Syltetøyglass gir festen et unikt og avslappet preg. Foto: Kitchen Happiness

En morsom idé kan jo være å ha en bar der folk kan mikse drinker rett i glasset: Fyll på med ingredienser, sett på lokket, shakey shakey, og voilá – ferdig drink!

Tips: Be gjestene ta med sitt eget syltetøyglass davel – så husker de også hvilket glass som er deres!

Bruk brukt!

Du er ikke alene hvis du får frysinger på ryggen av papptallerkner og plastbestikk. Som om det ikke er nok at de påfører miljøet en unødig stor byrde gjennom co2-utslipp i produksjon og gjenvinning/forbrenning – så er de også påfallende uegnet til å spise mat med! Ekte servise er ikke bare penere, det gir dessuten en langt mer positiv opplevelse av et godt sommermåltid.

Skaff deg et lager av fest-servise som kan bruke om og om igjen, så slipper du engangs! På alle bruktbutikker og loppemarkeder vil servise virkelig være lett å få tak i til en svært rimelig penge. Her kan du skaffe alt fra tallerkner og bestikk til skåler og serveringsfat.

Om det ikke matcher, gjør ikke det så mye – da synes det heller ikke så godt om du mangler en. Klar inspirasjon er jo bryllupet i Mamma Mia-filmen fra 2010 – hvor ingen glass, tallerkner eller bestikk er like. Elsk!

Mix & match med bruktfunn for å lage et lekkert dekket bord på sommerfesten. Foto: Wedding Chicks.

Pynt med naturen!

Det er lett å falle for fristelsen til å kjøpe ballonger og oppblåsbare palmer, som fyller butikkene for tiden. Men ta en runde med deg selv før du kjøper unødige plastartikler:

Nå som hele landet blomstrer, skal det vel knapt være nødvendig å pynte ekstra?
Eventuelt kan du pynte med det naturen har å by på – lag vakre buketter av løv, blomster og andre grønne vekster på bordene.

Til de lyse sommerkveldene kan du droppe telys og heller gå for solcelle-lys, som du kan ta frem igjen og igjen.

Her er også et personlig eksempel: et gammelt dynetrekk ble klippet opp i trekanter og stiftet på en bommullshyssing – festvimplene har jeg hatt i over fem år og gjør seg både i hagen og i stua.

Husker du punsjen?

I stedet for å kjøpe inn mange flasker eller bokser som settes ut til gjestene, bør du heller vurdere en eller flere store drikkebeholdere. Punsj eller bowle er kanskje gått litt av moten de siste årene, uten at vi vet helt hvorfor. En stor bolle med drikke, isbiter og fruktskiver er jo genialt! Her kan alle forsyne seg flere ganger, og du kan tilpasse bollens innhold etter hva som står på menyen.

Noen har også den mer moderne versjonen , en stor drikkecontainer med tut nederst, som også er stilig. Men bowle altså – det er noe historisk over det som gir det hakket mer eleganse!

Masse deilig frukt gir en flott og velsmakende punsj eller bowle – med eller uten alkohol! Foto: Vegetarian Ventures.

Følger du disse tipsene vil du sitte igjen uten en svartsekk full av søppel. Ta vare på det du har – og bruk det igjen ved neste fest!

Trenger du flere råd eller hjelp til din sommerfest? Ta kontakt med Grønt Event for en uforpliktende prat!